Olen väsynyt. Todella väsynyt. Olenko uupunut? Miten tästä pääsee eteenpäin?
Mistä uupumuksen voi tunnistaa
Itsestäänselvää se ei ole. Uupumuksen tunnistaminen siis. Kirjoitan tätä tekstiä kynttilän valossa joulukuun hämyssä. Juon kahvia jalat pöydällä, ja tuumailen mitä minulle kuuluu. Vuosi 2022 on tulossa loppuun. Tämä vuosi on ollut yrittäjäelämäni kammottavin ja raskain henkisesti. Jos olet kuten minä, nautit uuden oppimisesta ja aikaan saamisesta. Pidät siitä tunteesta, että on sata rautaa tulessa, ja tuhat uutta ideaa tuloillaan. Nautit täydestä kalenterista kunnes sairaus kaataa sinut petiin, hommat karkaa käsistä ja tajuat kärsineesi unettomuudesta jo pitkään.
Uupumus ei mene ohi viikossa sillä, että lepäät. Mitä enemmän ajatus lepäämisestä houkuttaa, mutta samalla hirvittää, koska ihan kaikki jää tekemättä ja kesken, mitään ei ehdi ja silti toivoo, että pääsisi lepäämäään, sitä varmemmin olet uupunut. Uupumisen syyt ovat muualla kuin pelkästään unenpuutteessa.
Pysähdy nimeämään tilanne
Epäilemättä kaikki meistä on olleet väsyneitä. Kaikkia on ottanut pattiin, pinnaa on kiristänyt ja yleinen alakuloisuus on vaivannut mieltä jossain kohtaa elämässä. Mutta se, että on välillä haastavaa, ja ottaa hermoon, ei vielä ole uupumusta. Meneekö pänniminen ohi päivän aikana? Jos menee, olet kaiketi selvillä vesillä.
Uupumus ei synnyt hetkessä. Usein uupuneen mieli alkaa lähestyä masentuneen mielialaa. Uupumus ei mene levolla ohi. Uupumus ei ole sitä, että tänään väsyttää ja tässä on nyt ollut hetken stressiä. Uupumuksen selättäminen vaatii tilanteen tiedostamista.
Millainen olosi on ollut viime viikolla, eilen, toissa viikolla, sitä ennen? Millainen olosi on tänään? Onko tilanne hallussa? Pystytkö ratkaisemaan sen ongelman, joka saa sinut väsymään? Oletko itkuinen? Tuntuuko, ettet enää selviä, etkä jaksa? Onko mielesi synkkä? Koska viimeksi heräsit virkeänä, ja lähdit töihin hyvillä mielin? Miltä tilanteesi miettiminen saa olosi tuntumaan? Mihin kysymykseen tarvitsisit vastauksen, että voisit jäää lepäämään tai saisit tilanteesi muuttumaan?
Koska kukaan ei voi määritellä aikaa sille, kauanko juuri sinä kestät kuormitusta ja jatkuvaa stressiä, on sinun tehtäväsi tehdä tarkkailijan työ. Vastaa itsellesi rehellisesti. Kuinka voit juuri nyt? Miten jaksoit viime viikolla? Koska viimeksi nauroit, ja olit iloinen? Jos tapahtuisi ihme, ja sinua kuormittava tilanne olisi ratkennut itsestään, mikä olisi toisin? Mistä huomaisit ensimmäisenä asioiden muuttuneen? Mitä kertoisit tilanteestasi vuoden päästä, jos kysyisin kuinka silloin taannoin voit?
Asiat tärkeysjärjestykseen
Suosittelen lämpimästi kääntymään työterveyden puoleen, jos olet uupunut töiden tai työolojen takia. Sairausloma ei korjaa yksinään uupuneisuutta, mutta sairausloma antaa sinulle aikaa levätä ja huomata tilanne. Ellet huomaa väsymyksen syvyttä, on toipuminen entistäkin haastavampaa.
Stressi ja liiallinen kuormitus rassaaavat koko kehoa. Lihasjännitys jää päälle. Onko hartiat korvissa tälläkin hetkellä? Hengittäminen, rentous ja uni ovat nyt tärkeintä. Kun voimavarat alkavat hiljalleen palata, on aika alkaa selvittää mikä tähän tilanteeseen johti. Ensin on aika antaa itselle tietoisesti lupa olla väsynyt, voimaton ja heikko. Lepää. Nuku. Rentoudu.
Liike on lääke
Ennen kuin voimat palautuvat on turha haaveilla vuorien valloituksesta. Uupuneelle riittää lempeä ja palauttava liike. Jooga, pilates, kävelyt metsään tai veden äärelle. Aloita pienestä. Liiku rauhassa. Liikunta auttaa palautumisessa. Liikunta lisää stressinsietokykyä. Koeta olla itsellesi kiltti, lyhytkin hetki liikettä on tyhjää parempi. Venytä hartoita ja niskaa. Hengitä syvään. Ole itsellesi kiltti, niin kuin olisit kiltti parhaalle ystävällesi. Älä pakota itseäsi liikkumaan liikaa. Jos taas olet liikkunut liikaa, hellitä. Anna itsellesi lupa hellittää ja hidastaa. Millaine liike sinua hoivaisi juuri nyt? Mikä on pienin määrä lempeää liikettä, johon voisit itsesi sitouttaa? Kenet voisit pyytää seuraksesi vaikkapa lyhyelle metsäretkelle?
Muutos on mahdollisuus
Koska stressi ja uupumus kaventavat näkökulmia, voi ulkopuolisesta avusta olla suurta hyötyä. On hyvä pysähtyä miettimään hetkeksi mitkä syyt johtivat uupumiseen. Usein taustalla on tunnollisuutta ja ylisuoriutumita. Yhtä usein taustalta löytyy liiallinen työtaakka ja asioita joihin et voi vaikuttaa. Väsyneenä saattaa tuntua toivottomalta löytää ulospääsyä tilanteesta. Jonkin on muututtava, mutta minkä ja miten? Millä voimavaroilla muutos oikein pitäisi tehdä? Mihin suuntaan asioiden pitää muuttua, että elämä on taas merkityksellistä ja oman näköistä?
Näihin kysymyksiin voit etsiä vastausta joko työterveyden kautta, tai ratkaisukeskeisen lyhytterapian avulla. Jos pääset työterveyspsykologin juttusille, niin mene! Ota vastaan kaikki apu, mitä sinulle tarjotaan.
Sinulla on vastaukset ja tieto siitä millaista elämää haluat elää, vaikkei väymyksen ja toivottomuuden keskellä siltä tunnukaan. Voimavarakeskeisesti suuntautunut lyhytterapeutti auttaa sinua etsimään vastaukset. Muutoksen keskellä lisääntyvä itsetuntemus auttaa sinut ulos uupumuksen kuopasta askel kerrallaan. Kun saat kiinni taas omista arvoistasi, alkaa asiat hitaasti loksahdella paikoilleen. Haluan valaa sinuun uskoa, sinä toivut hitaasti, mutta varmasti.
Entä minä, olenko uupunut? Tässä ihmetellessä oloani huomaan olevani innostunut. Flunssa on pakottanut lepäämään, mutta oloni on uutta odottava, ja eteenpäin menevä. Lepo ja oman olon tutkailu ovat tehneet tehtävänsä. Olin vuosia sitten melkoisessa myllyssä, paloin loppuun. Siitä on opittu onneksi paljon. Siksi pysähdyn säännöllisesti tutkimaan omaa oloani. Ettei vauhtisokeus vie mennessään.
Jos kaipaat apua uupumuksen keskellä, varaa aikasi laittamalla viesti tai soita 0445548458.
Mitä ajatuksia heräsi? Kommentoi, niin keskustelaan lisää!