Mitä odottaa asiakkaana, kun tulee lyhytterapiaan?

Ratkaisukeskeinen lyhytterapia on voimavaralähtöistä ja tulevaisuussuuntautunutta tavoitteellista keskusteluapua, jossa asiakas on oman elämäntilanteensa asiantuntija.

Lyhytterapian onnistumisen kannalta toimiva yhteistyö asiakkaan ja terapeutin kanssa on avainasemassa. Terapeuttiopiskelijana pidän tärkeänä yhteistyön vuorovaikutuksellisuutta ja tasavertaisuutta. Asiakkaan osalta tämä tarkoittaa sitoutumista tavoitteisiin, jotka terapian aikana yhdessä määritellään, sekä kuulluksi tulemista ja luottamusta molemmin puolin.

Ratkaisukeskeiseen lyhytterapiaan voit hakeutua erilaisissa elämän tilanteissa, jolloin koet tarvitsevasi lisää tukea, uusia näkökulmia tai haluat etsiä ratkaisuja hyvinvointiasi tukemaan. Olet voinut kohdata elämässäsi raskaita kokemuksia, äkillisen kriisin, mielenterveyttä horjuttavan asian tai haluat pohtia elämäsi suuntaa, jotta voit elää oman näköistäsi elämää.

Lyhytterapia ei ole psykoterapiaa

Vaikka lyhytterapia ei olekaan psykoterapiaa, omaa elämää koskevien asioiden käsittely saattaa olla haastavaa, ja voimia vievää. On tärkeää, että lyhytterapiaan tullessa asiakkaalla on sellaiset voimavarat, että jaksaa ja pystyy asioista keskustelemaan. Terapian jälkeen on monesti myllätty olo. Parasta olisi, jos terpian jälkeen voisi viettää loppupäivän rauhassa omia tuntemuksia tunnustellen. Mikään ei kuitenkaan estä menemistä esimerkiksi töihin.

Et tarvitse diagnoosia tullaksesi lyhytterapiaan. Kaikki mielenterveyden häiriöt eivät kuitenkaan estä lyhytterapiaan hakeutumista, varsinkaan jos hoitotasopaino on hyvä.

Yhteistyöllä parhaaseen lopputulokseen

Työskentelusuhde on tutkitusti olennaisin osa tuloksellista terapiaa (Kanninen, Uusitalo- Arola 2019). Siksi on olennaista, että molemmilla, asiakkaalla ja terapeutiska on turvallinen ja luottavainen olla terapiasuhteessa. Ensimmäisellä kerralla on hyvä käydä yhteisiä pelisääntöjä läpi, jotta molemmilla on yhteisymmärrys tulevasta työskentelystä.

Omassa työskentelyssäni painottuu kehossa läsnäoleminen, oman itseen juurtuminen vahvasti. Saatan ohjata kehoa rentouttavan ja mieltä rauhoittavan harjoituksen, jos huomaan asiakkaan olevan kovin jännittynyt, tai käsiteltävän asian olevan kovin kuormittavaa. Luon muutoinkin huomioimalla asiakkaan oloa rauhallisen ja turvallisen olon asiakkailleni. Aina ei voi kukaan onnistua, siksi on tärkeää sanoa, jos terapeutti päästelee sammakoita suustaan, jotta asiat oikenevat.

Työskemtelyyn sitoutuminen

Vastaanotolla on hyvä käydä keskustelua siitä, mitä lyhytterapialla tavoitellaan. Millainen lopputulos on se, mihin voit asiakkaana sitoutua? Tavoitteen määrittelee aina asiakkaan, sen oltava realistinen, ja mielellään myös mitattavissa oleva. Siitä ei kannata ottaa paineita, terapeutti auttaa ja ohjaa prosessia tässäkin kohtaa.

Muutoin voit tulla omana itsenäsi vastaanotolle!

balance blur boulder close up
Photo by Pixabay on Pexels.com

.

Mitä ajatuksia heräsi? Kommentoi, niin keskustelaan lisää!

Share via
Copy link
Powered by Social Snap