Mihin lyhytterapia auttaa – mitä lyhytterapia on?

classic interior of cozy beauty shop

Terapiakenttä on laaja, ja täynnä erilaisia teorioita ja tapoja tehdä terapiaa. Lyhytterapia on eteenpäin suuntaavaa ja voimavaroihin keskittyvää nopeasti saavutettavaa keskusteluapua.

Lyhytterapia on mielenterveyden tukihoitoa, joka on helposti saavutettavaa keskusteluapua äkilliseen ongelmaan tai ongelmiin. Lyhytterapialla yleensä tarkoitetaan terapiaa, jossa on selvä rakenne ja määrätty tapa työskennellä tavoitteiden saavuttamiseksi. Ratkaisukeskeinen lyhytterapiakoulutus (50 op) on kasvatus-, sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöille tarkoitettu kaksivuotinen täydennyskoulutus.
Ratkaisukeskeinen lyhytterapia on voimavarakeskeistä, vahvuuksiin keskittyvää terapiaa. Ratkaisukeskeisyydellä tarkoitetaan sitä, että asioita katsotaan eteenpäin. Mietimme yhdessä terapiassa mitkä ovat keinosi päästä asioissa uuteen suuntaan. Ratkaisukeskeisyys tarkoittaa myös sitä, että asiakas on itse oman elämänsä asiantuntija, ja tietää itse parhaiten mikä auttaa. Tällöin lyhytterapeutin rooliksi etsiä asiakkaan kanssa tämän voimavarat ja saattaa ne asiakkaan tietoisuuteen, jolloin asiakas itse oivaltaa ratkaisut omiin haasteisiinsa.

Lyhytterapialla tarkoitetaan 1-25 kerran tavoitteellista keskusteluprosessia, jossa keskiössä ovat asiakkaan esille ottamat teemat ja tavoitteet. Lyhytterapiassa asiakas määrittelee oman ongelmansa ja sen mihin haluaa tällä hetkellä saada apua ja uusia näkökulmia.

Ratkaisukeskeinen lyhytterapia on matalan kynnyksen psykososiaalista tukea soveltuen lievempien psyykkistä hyvinvointia kuormittavien asioiden työstämiseen.

Yleisimpiä asioita, joiden vuoksi tavataan ratkaisukeskeistä lyhytterapeuttia, ovat ihmissuhdepulmat, lievä masennus, ahdistus, ongelmallinen ruokasuhde, uuden suunnan hakeminen elämälle tai muut arkea kuormittavat asiat.

Ratkaisukeskeiseen lyhytterapiaan ei vaadita lähetettä tai diagnoosia. Lyhytterapiaan voi hakeutua matalalla kynnyksellä, jolloin ongelmat eivät pääse eskaloitumaan.

Olet lämpimästi tervetullut harjoitusasiakkaakseni. Olen opinnoissani ylittänyt puolen välin.

Terapeuttina uskon tasavertaiseen ja kunnioittavan kohtaamiseen. Luottamuksellisuus ja turvallisuus ovat tärkeitä arvoja itselleni, koetan luoda turvallisen tilan aina terapian yhteydessä.

Tavoitat minut parhaiten sähköpostilla juurru.kehoon (@) gmail.com

Lyhytterapia on matalan kynnyksen psykososiaalista keskusteluapua arjen pulmiin.

Mitä ajatuksia heräsi? Kommentoi, niin keskustelaan lisää!

Share via
Copy link
Powered by Social Snap