Itsemyötätunto vaatii rohkeutta elää arvojensa mukaan

Mihin tarvitsen itsemyötätuntoa? Mitä se oikeastaan on? Myötätunto tai itsemyötätunto kuulostaa lähinnä hippien hörhöilytä ja jees jees miesten touhulta.

Se kuulostaa siltä, että kaikki on aina hyvin, ja mitään ei tarvitse itseltään vaatia. Mikä siinä sitten voi olla pelottavaa? Mihin tarvitsen rohkeutta, jos haluan olla itselleni myötätuntoinen?

Kokemuksesta väitän, että itsemyötätunto on oikeastaan päinvastoin, rankkaa puuhaa. Myötätuntoisella käytöksellä lisäät kyllä hyvinvoinitiasi ja henkistä pääomaa. Alkuun on kuitenkin hyvä huomata, että itsemyötätuntoon kiinni päästäksesi sinun on ratkaistava se, mitä tarvitset. Haluamme kovin monia asioita, mutta suurinta osaa niistä emme tarvi.

Rohkeutta erottaa nämä toisistaan

Vanhassa Tyyneysrukouksessa pyydetään rohkeutta erottaa toisistaan asiat, joita voi muuttaa asioista joita ei voi muuttaa. Tämä sama pätee lempeyteen itseään kohtaan. Saatan haluta lasin viiniä ja palan homejuustoa illalla rankan päivän päätteeksi, mutta tarvitsen lepoa, palautumista ja aikasin nukkumaanmenoa. Myötätuntoinen puoli minussa sanoo, että teit raskaan päivän, mene ystävä kallis nukkumaan. Itsekäs puoli minussa sanoo, että olen ansainnut tämän, palkitsen itseni nyt. Vaatii rohkeutta pohtia millaisen elämän haluan. Haluanko olla virkeä, levollinen ja herkutella silloin tällöin, vai olenko väsymyksen ja liiallisen kuormituksen vietävissä, enkä toimi niin kuin haluaisin? Itselleen rehellisenä oleminen on haastavaa. Mieli kuiskuttelee kaikkea mahdollista mitä voit haluta, eikä kukaan muu, kuin sinä itse, tee ratkaisuja elämästäsi puolestasi.

person showing white mug in focus photography
Millaisen elämän haluan?
Photo by Bianca Gasparoto on Pexels.com

Rohkeuttaa muttaa mitkä voin

Erottaakseen asiat, joita voit muuttaa asioista, joita et voi muuttaa, joudut käymään arvokeskustelua itsesi kanssa. Se on osuus, jonka kanssa pitää tehdä eniten töitä itsensä kanssa.

Mielenkiintoinen ja silmiä avaava keino tutkia omia arvojaan on miettiä, että olet omilla 80-vuotis syntymäpäivilläsi. Läheisesi ovat pitämässä puheen sinulle. Millaisin sanoin he kuvaavat elämääsi? Kuinka sen elit? Millaisena ihmisenä sinut muistetaan?

Löydätkö asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä, ja joita tarvitset? Teetkö jotain näiden asioiden eteen jo nyt?

Lohduttavaa on se, että arvojensa mukaan voi valita aina uudelleen. Jos haluan tulla muistetuksi lempeänä ja iloisena ihmisenä, voin aina miettiä uudelleen jokaisena päivänä olenko toiminut lempeästi itseäni ja muita kohtaan.

Käytännössä kukaan ei elä jatkuvasti valiten puhtaasi myötätunnon ja arvojensa kautta. Olisi liikaa vaadittu, että jokaisessa arjen hetkessä voi olla tietoinen ja läsnäoleva. Mutta ajan kanssa päätöksistä muodostuu eletty elämä. Armeliasta on se, että joka päivä on uusien pienten ja suurten valintojen aika. Haastavaa on tiedostaa valintansa merkitykset. Itseään on helppo huijata.

Ohjattu itsemyötätuntomeditaatio

Voit ottaa kokeiluun Spotifysta löytyvän äänittämäni myötätuntoisen meditaation, joka auttaa sinua tutustumaan itsemyötätuntoiseen ajattelutapaan. Meditaation harjoittaminen vaatii alkuun harjoitusta, mutta hiljalleen hermosto tottuu siihen, kun vain jaksat harjoitella! Meditaatio rauhoittaa, ja antaa tilaa kuulostella mitä sinulle kuuluu, jolloin helpompaa miettiä myös omia arvoja ja sitä millaisen elämän oikeastaan itselleen haluaa.

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan mitä säännöllinen meditaatio tekee arjellesi. Ehkäpä arvojesi mukainen elämä alkaakin jo tänään!

Otan mielelläni kommentteja vastaan, kuuntelitko medikseen, tai saitko jotain ajattelemisen aihetta? Laita viesti, tai kommentoi!❤️

Mitä ajatuksia heräsi? Kommentoi, niin keskustelaan lisää!

Share via
Copy link
Powered by Social Snap