Miten stressin oireita voi helpottaa? Voiko stressiä lievittää itse? Kun tuntuu siltä, ettei enää pysy perässä kaiken tekemättä olevan keskellä, on juuri oikea hetki ottaa aikalisä.
Tässä artikkelissa kerron, kuinka helpolla rentousharjoituksella saat apua stressin keskelle. Lue vinkit ja katso video hengitysharjoituksesta. Tekemällä harjoituksen, väitän sinun saavan mieleesi lisää tyyneyttä.
Saat apua stressin oireisiin helpon rentoutusharjoituksen avulla
Hyvä vai paha stressi
Ymmärtääksesi mihin hengitysharjoituksilla vaikutetaan, kerron hiukan kuinka stressi vaikuttaa kehossa. Jos haluat suoraan muutaman minuutin mittaiseen videoon, jolla on ohjattu harjoitus, pääset siihen käsiksi tästä. Toisaalta voit aina palata takaisin artikkeliin, jos olet kiinnostunut fysiologiasta meditaation ja hengitysharjoitusten takana.
Itse asiassa stressi sinällään on hyvä. Se auttaa meitä suoriutumaan päivän töistä, pitää meidät kiireisessä arjessa vauhdissa. Stressireaktio kehossa herättää meidät aamulla, ja valmistaa elimistön päivän töihin. Ongelma stressistä tulee siinä kohtaa, jos keho ei enää palaudukaan siitä. Stressihormonit nostavat sydämen sykettä, ja supistavat verisuonia, samalla hengitystaajuus tihenee. Tämän seurauksena verenpaine nousee. Stressihormonit saavat elimistön priorisoimaan toimiaan. Stressaavassa tilanteessa ruoka ei sula, munuaiset eivät suodata täydellä teholla, vaan keho valmistautuu pitämään sinut elossa. Ennen kaikkea on tärkeää, että keho toimii näin, muuten meille kävisi kalpaten.
Hengittämällä mieli rauhoittuu
Hengitys on ainut kehollinen konsti, jolla pääsemme kiinni tahdosta riippumattomaan hermostoon. Hengitysharjoitus vaikuttaa nimenomaan sen rauhoittavaan osaan, parasympaattiseen hermostoon. Stressaantunut mieli seikkailee ja sinkoilee tuhanteen suuntaan. Kun teet lempeää ja hyväksyvää läsnäoloa lisäävän hengitysharjoituksen, mielesi keskittyy harjoitukseen. Harjoituksen myötä hengitys syvenee, ja stressihormonit lakkaavat erittymästä. Käytännössä hengitysharjoitukset ja meditaatiotekniikat saavat mielen suunnattua tietoiseen läsnäoloon. Joogaopettajataustani on auttanut minua suunnattoman monta kertaa, kun on tuntunut siltä, että päivä jyrää yli, on liikaa kaikkea, enkä vain pysy perässä. Sellaisina päivinä otan aikaa itselleni, ja kuuntelen itsekin ohjatun meditaation. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan!
Kiireisen päivän jälkeen sopiva meditatiivinen rentoutus saa ihmeitä aikaa. Kun keho rentoutuu, hengitys syvenee ja hiljalleen sydämen syke tasaantuu. Meditatiiviset hengitysharjoitukset toimivat arjen keskellä kuin pikalatauspisteet. Saatat yllättyä kuinka levännyt olosi on lyhyenkin harjoituksen jälkeen. Läsnäoloa lisäävät pienetkin paussit keskellä päivää auttavat sinua jaksamaan paremmin stressaavassa elämäntilanteessa.
Stressinsieto on yksilöllistä
Toisilla meistä on enemmän sietokykyä tai joustavuutta stressaavia tilanteita kohtaan, niin sanottua resilienssiä. On tärkeää ymmärtää, että meitä stressaavat erilaiset asiat, eikä näistä stressitekijöistä toinen ole tosita huonompi tai parempi. Toisia stressaa yksinäisyys, toista suuret väkijoukot. Toinen ahdistuu tekemättömistä töistä, toinen rakastaa listata mitä kaikkea vielä pitää tehdä. Monesti ensimmäisenä liiallisen stressin ja uupumisen oireena on erilaiset unihäiriöt.
Myös palautuminen on yksilöllistä. Meditaatiota on tutkittu pitkäaikaissairaitten elämänlaadun parantamisessa ja kivun hallinnassa. Hengitysharjoituksia on tehty tuhansia vuosia. Kannustan sinua kokeilemaan mikä sinulla toimii. Kun löydät helppoja keinoja arjen keskelle, saat kaivattua tasapainoa arkeesi. Hengittäminen sujuu meiltä kaikilta itsestään, ajattelematta, mutta saatat yllättyä kuinka suuren muutoksen tietoinen syvä hengitys tekee.
Niin kauan kun elämme osana niin sanottua tietoyhteiskuntaa, on päivissä jatkuvaa tietotulvaa odotettavissa. Emme välttämättä enää lainkaan tiedosta kuinka stressaantuneita itse asiassa olemmekaan. Hengitysharjoitukset auttavat meitä olemaan hetken aikaa läsnä kehossamme, jolloin tietoisuus siitä kuinka me oikein voimme kasvaa.
Juuri siihen ohjattu hengitysharjoitus perustuu, lisäämään tietoa siitä kuinka voit, ja mitä sinulle kuuluu tässä hetkessä.
Tee se näin- helppo rentoutusharjoitus
Ennen kaikkea muuta tee päätös, että suot itsellesi hetken lepoa. Sen jälkeen hakeudu tilaan, jossa voit hetken olla rennosti. Istu tai lepää selälläsi selkä suorana, hartiat rentona. Anna silmien sulkeutua. Laita toinen kätesi rintakehällesi, toinen vatsallesi. Jää tunnustelemaan kuinka hengitys liikuttaa kehoasi. Vaikka et tee mitään, keho hengittää. Jokainen solu kehossasi tarvitsee elääkseen hengityksesi. Huomio kuinka hienosti kehosi toimii. Seuraa vain hengitystäsi. Anna kaiken olla hetken aikaa niin kuin kaikki tällä hetkellä on. Juurrut hiljalleen kiinni kehoosi, huomioiden sen tuntemuksia. Kun olet valmis, avaa hiljalleen silmät.
Täällä löydät tekstin miksi hengitysharjoituksia kannattaa tehdä, vaikka keho osaa hengittää automaattisesti. Samaisessa artikkelissa on myös video ohjattuun harjoitukseen. Katso ja kokeile!
Mitä ajatuksia heräsi? Kommentoi, niin keskustelaan lisää!